Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Τo σχέδιο για ενιαίο φόρο στα ακίνητα

Το πράσινο φως περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Η κατάρτισή του ολοκληρώθηκε και το μόνο που απομένει είναι ο απαιτητικός έλεγχος από την τρόικα τον επόμενο μήνα.
Ετοιμο είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» που εξοφλείται μέσω της ΔΕΗ.
Βάσει του σχεδίου θα βεβαιωθούν συνολικά φόροι 4,15 δισ. ευρώ στην ακίνητη περιουσία, με στόχο οι τελικές εισπράξεις να ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ.ethnos.gr

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Στο 64,9% η ανεργία στους νέους έως 24 ετών

Στο 64,9% εκτινάχθηκε η ανεργία στους νέους ως 24, ενώ εκτός εργασίας είναι και ένας στους τρεις ως 34 και μία στις τρεις γυναίκες.Ασταμάτητη η ανεργία, στο 27,6% το Μάιο. Το ποσοστό ανεργίας το Μάιο του 2013 ανήλθε σε 27,6% έναντι 23,8% το Μάιο του 2012 και 27,0% τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Τετάρτη
Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.621.153 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.381.088 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.318.671 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 171.356 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (μείωση 4,5%) και κατά 22.815 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 (μείωση 0,6%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 193.668 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (αύξηση 16,3%) και κατά 30.558 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 (αύξηση 2,3%), όπως αναφέρει το ethnos.gr
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 33.535 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (μείωση 1,0%) και αυξήθηκαν κατά 20.508 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 (αύξηση 0,6%).
Η γυναικεία ανεργία βρέθηκε τον Μάιο στο 31,6% και η ανδρική στο 24,6%.
Στις ηλικίες 15-24 ετών οι άνεργοι φτάνουν το 64,9% ενώ στην επόμενη ηλικιακή ομάδα 25-34 το 37,7%.
Σε περιφερειακό επίπεδο, Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία εμφανίζουν την υψηλότερη ανεργία, με 30,5%, ενώ ακολουθούν η Αττική με 28,6% και η Μακεδονία και Θράκη με 28,1%.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Βόμβα υπουργείου Ανάπτυξης: Επανέρχονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Ποια τα κριτήρια που ένας δανειολήπτης δικαιούται πάγωμα πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Τι έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Ανάπτυξης για την εισροή ζεστού χρήματος στα κρατικά ταμεία
Σε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φαίνεται ότι προχωρά το αρμόδιο υπουργείο υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναστολή του μέτρου.
 
Όπως είπε ο υφυπουργός  Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 με κοινωνικά κριτήρια.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega την Τετάρτη, εξήγησε ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχουν αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και η αντικειμενική του αξία.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο "παγώματος" των πλειστηριασμών ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Αλλά κριτήρια, όπως αναφέρεται στον Ελεύθερο Τύπο της Τετάρτης, μπορεί να είναι το ύψος του δανείου βάσει του οποίου έγινε η αγορά, τα εισοδήματα του δανειολήπτη κλπ.
Πάντως κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ακινήτων που έχουν "παγώσει" ποικίλλουν: άλλοι μιλούν για περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 2 στα 10 δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

ileiapost.gr

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τα θετικά και αρνητικά σημεία του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Tα θετικά και αρνητικά σημεία του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος παρουσιάζεται σε έρευνα του Επιμελητηρίου Πειραιά, στοιχεία στα οποία αναφέρεται το newsit.
Ειδικότερα, τα 13 θετικά σημεία του ΚΦΕ είναι:
1. Ο ακριβής προσδιορισμός του αντικειμένου του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, χωρίς την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων, οι οποίες προκαλούν σύγχυση στους φορολογουμένους.
2. Η σαφής διάκριση των διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών, όπως εκείνες που προέρχονται από μισθωτή εργασία, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από την απόδοση κεφαλαίου και την υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
3. Η κατάργηση προκλητικών εξαιρέσεων από το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης.
4. Η καθιέρωση απλών και κατανοητών κανόνων αναφορικά με τις αποσβέσεις των παγίων περιουσιακών στοιχείων.
5. Η θέσπιση ενός απλού τρόπου διαγραφής των επισφαλών απαιτήσεων, ο οποίος είναι σαφώς προσαρμοσμένος στις σημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων.
6. Η διατήρηση της έκπτωσης 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, που θα ψαλίδιζαν ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές και άρα το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση.
7. Η διατήρηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις στο 55%, αντί του 80% που προβλεπόταν αρχικά.
8. Η ισχύς των συντελεστών της παρακράτησης φόρου 10% για μερίσματα, 15% για τόκους και 20% για δικαιώματα και λοιπές αμοιβές.
9. Η μείωση του συντελεστή υπεραξίας ακινήτων και μετοχών από 20% σε 15%.
10. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5% και 3% στα ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.
11. Η μεταφορά και συμψηφισμός ζημιών νομικών προσώπων από την ανταλλαγή και το κούρεμα των ομολόγων με εγγύηση ελληνικού δημοσίου.
12. Η παραμονή του συντελεστή φορολογίας των αποζημιώσεων, λόγω απόλυσης στο 20%, αντί του 25% που προβλέπονταν αρχικά.
13. Η αλλαγή της φορολογικής μεταχείρισης των offshore εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τρόπο που αναμένεται να οδηγήσει στην διεύρυνση της φορολογητέας βάσης μέσω της φορολόγησης των εισοδημάτων που αποκτούν οι υπεράκτιες εταιρείες.
Τα 13 αρνητικά σημεία του ΚΦΕ είναι:
1. Η κατάργηση, για άλλη μία φορά, του μέτρου συλλογής αποδείξεων και η αλλαγή του με νέο κίνητρο την επιστροφή φόρου από το 2014.
2. Η φορολογία εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου με συντελεστή 15%.
3. Η αναδρομική επαναφορά του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με τη στοχοποίηση κυρίως των αυτοκινήτων, χωρίς να υπολογίζεται η απότομη μεταβολή της οικονομικής κατάστασης των φορολογουμένων.
4. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν αποτελούν άλλοθι για τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές με 26% από το πρώτο ευρώ και 33% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ.
5. Οι επιβαλλόμενες υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις βάσει τεκμηρίων, θα υπολογίζονται επί τεκμαρτών εισοδημάτων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ζημιές των ελευθέρων επαγγελματιών, με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει το 40,3%.
6. Η μη έκπτωση των τόκων δανείων κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το επιτόκιο (5%) των εντόκων γραμματίων δημοσίου τρίμηνης διάρκειας. Οι τόκοι δανείων δεν αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες στο βαθμό που οι πλεονάζουσες δαπάνες τόκων υπερβαίνουν το 10% των φορολογητέων κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.
7. Στα τραπεζικά δάνεια για τα οποία έχει χορηγηθεί οποιασδήποτε μορφής εγγύηση, δημιουργείται πρόβλημα με την φορολόγηση ως κέρδος της επιπλέον διαφοράς τόκων που έχουν καταβληθεί στις τράπεζες και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα του 7,5%.
8. Η άδικη πλασματική προσαύξηση των φορολογικών αποτελεσμάτων με τρόπο που στοχοποιούνται οι επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται μία ανυπόστατη εικόνα για μη πληρωμή φόρων από κέρδη, τα οποία όμως οι επιχειρήσεις δεν πραγματοποίησαν ποτέ.
9. Η μη δυνατότητα μεταφοράς ζημιών νομικών προσώπων εφόσον επέρχεται μεταβίβαση μετοχών ή δικαιωμάτων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 33%, αποτελεί μία παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της επιχείρησης που ουδεμία σχέση έχει με τις φορολογικές της υποχρεώσεις.
10. Η μη αναγνώριση ως εκπίπτουσας δαπάνης της έκτακτης εισφοράς 10% των επιχειρήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αν και κατά το παρελθόν είχε δοθεί η δυνατότητα τμηματικής έκπτωσης.
11. Η ασαφής εικόνα που υπάρχει για τη μη έκπτωση των μη καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών όσο και με εκείνες που βρίσκονται σε ρύθμιση (πληρωμή ή δόσεις), δημιουργεί έντονη ανασφάλεια, εάν συνδυαστεί και με την αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων.
12. Το κριτήριο προσδιορισμού της πραγματικής φορολογικής κατοικίας των επιχειρήσεων ορίζεται ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης, με κίνδυνο να θεωρηθεί φορολογική κατοικία εταιρειών εξωτερικού η Ελλάδα και η φορολόγησή τους να γίνει με το ελληνικό φορολογικό σύστημα.
13. Η εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού Ν. 4110/2013 που προβλέπει την κατάργηση όλων των αφορολόγητων ορίων, αλλά και κάθε φοροαπαλλαγής πραγματικών δαπανών.

ileiapost.gr

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σκάνδαλο με επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων…Κρούσμα και στην Ηλεία ;;;

Μια απίστευτη κομπίνα 39 εκ ευρώ με θύματα χιλιάδες άνεργους νέους, στην οποία «πρωταγωνιστούν» η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του υπ Εργασίας, πέντε ιδιοκτήτες ισάριθμων Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΚ) και ένα αδίστακτο κύκλωμα παράνομων υποκλοπών προσωπικών δεδομένων, από απόρρητα αρχεία του Ελληνικού δημοσίου, αποκαλύπτει για πρώτη φορά, σήμερα, η «Ε». Συγκεκριμένα, πρόκειται για το επιδοτούμενο πρόγραμμα «voucher του τουριστικού κλάδου», για άνεργους νέους στο χώρο τουρισμού, ηλικίας έως 29 ετών, προυπολογισμού 39 εκ ευρώ, η προθεσμία εγγραφών του οποίου έληξε στις 27 Μαιου 2013. 
Χιλιάδες ανύποπτοι άνεργοι νέοι που πληρούσαν τις προυποθέσεις ένταξης στον εν λόγω κοινοτικό πρόγραμμα, λίγες ημέρες μετά λάμβαναν τηλεφωνήματα και ειδοποιήσεις από ιδιωτικά ΚΕΚ ότι οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν. Στην συνέχεια οι επιτυχόντες νέοι προσκαλούνταν σε ειδικές ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού, που διοργάνωναν από κοινού τα «συνεργαζόμενα» 5 ιδιωτικά Κέντρα, όπως αυτό που έγινε στο ξενοδοχείο Κάραβελ, πριν από λίγες ημέρες. Εκεί, οι ανύποπτοι άνεργοι νέοι υπέγραφαν αιτήσεις εγγραφής σε κάποια ειδικότητα και, παράλληλα, εξουσιοδοτούσαν αυτά τα πέντε ιδιωτικά ΚΕΚ να λάβουν το κοινοτικά επιδόματα, που κυμαίνονται από 1.100 έως και 3.500 ευρώ, ανα άτομο!. 
Από σωρεία αποκαλυπτικών εγγράφων που έχει στη διάθεση της η «Ε», σήμερα, αποδεικνύεται ότι τα απόρρητα στοιχεία όσων νέων τηρούσαν τις προυποθέσεις να λάβουν αυτό το κοινοτικό επίδομα (voucher) τα υπέκλεπτε συστηματικά ένα παράνομο λογισμικό που είχε εγκατασταθεί στο κέντρο της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων, πρόσφατα, από μια εταιρία ο ιδιοκτήτης της οποίας είναι, ταυτόχρονα, και ιδιοκτήτης ιδιωτικού ΚΕΚ που συμμετείχαν στην κομπίνα! Πρόκειται για την εταιρία BeeGroup Α.Ε. η οποία είχε αναλάβει προ μηνός, το έργο τεχνικής υποστήριξης και οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων του υπ Εργασίας και, όπως προκύπτει από έγγραφα-φωτιά, παράνομο λογισμικό της υπέκλεπτε συστηματικά απόρρητες πληροφοριών από αρχεία του δημοσίου. Τα υποκλαπέντα αρχεία, με στοιχεία χιλιάδων άνεργων νέων, μετά την «απορρόφηση» τους στη συνέχεια, για να «σβήσουν» τα ίχνη του παράνομου λογισμικού, ταξίδευαν μέσω του διαδικτύου σε 20 διαδοχικούς παραλήπτες στο εξωτερικό, για να καταλήξουν πάλι σε λίγα λεπτά, στην Ελλάδα και στο αρχείο ενός ιστότοπου που είχαν δημιουργήσει οι ιδιοκτήτες των 5 ιδιωτικών ΚΕΚ!… 
Η άρτια οργάνωση της διαβόητης αυτής ομάδας αποδεικνύεται, επίσης, από το γεγονός ότι ενώ τα αποτελέσματα επιτυχόντων νέων είχαν καταγραφεί λ.χ. στις 6 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας, το παράνομο λογισμό «απορροφούσε» τα στοιχεία μέσα σε δευτερόλεπτα… Τρία μόλις λεπτά μετά, δέκα χιλιάδες νέοι οι αιτήσεις των οποίων είχαν εγκριθεί, έλαβαν μέσω των κινητών τους, από τον ιστότοπο των πέντε ιδιοκτητών ΚΕΚ, ισάριθμα συγχαρητήρια μηνύματα SMS μέσω των οποίων προσκαλούνταν στην ημερίδα του ξενοδοχείου Κάραβελ, που ήταν ήδη… προγραμματισμένη να γίνει, δύο ημέρες μετά! Σε αυτή την ημερίδα χιλιάδες ανύποπτοι άνεργοι εξουσιοδοτούσαν τα πέντε ιδιωτικά ΚΕΚ να λάβουν, έναντι κάποιων σεμιναρίων, τις επιδοτήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται κοινοτικοί αλλά και εθνικοί πόροι. Για λόγους δεοντολογίας, προκειμένου να έχουμε την άποψη της, αναζητήσαμε την επικεφαλή της Γ.Γ. Κοινοτικών Πόρων του υπ Εργασίας, την κ Άννα Δελαπόρτα, κάτι τέτοιο, ωστόσο, αποδείχθηκε τουλάχιστον χθές, αδύνατο. Αναζητήσαμε, επίσης, τον κ. Νικόλαο Πιτσούλη, και αυτό επιβάλλονταν για δύο λόγους, αφ ενός επειδή είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας BeeGroup λογισμό της οποίας υπέκλεπτε συστηματικά και παράνομα απόρρητα αρχεία του ελληνικού δημοσίου. Και, αφετέρου, επειδή, ο κ. Νικόλαος Πιτσούλης, ταυτοχρόνως, είναι ένας εκ των πέντε ιδιοκτητών ΚΕΚ που φαίνεται να ωφελούνται, από την κομπίνα των 39 εκ ευρώ… Αφού του θέσαμε υπόψη στοιχεία της έρευνας μας, ο κ. Νικόλαος Πιτσούλης, ιδιοκτήτης του ιδιωτικού «ΚΕΚ Δήμητρα», υποστήριξε ότι: «¨Όλα έγιναν νόμιμα και δεν υπάρχει πουθενά κάτι επιλήψιμο. Όλοι είχαν πρόσβαση στα στοιχεία της Γ.Γ. και η εταιρία μας έχει 30ετή εμπειρία και ανάλογο κύρος στον χώρο των επιδοτούμενων προγραμμάτων, για να κάνει κάτι τέτοιο.» Επειδή, όμως, απ ότι φαίνεται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο αυτό θα έχουν και συνέχεια, είναι ευκαιρία να προσθέσουμε δύο ακόμα παρατηρήσεις. Τα πλήρη στοιχεία χιλιάδων άνεργων νέων που συμμετείχαν στο εν λόγω επιδοτούμενο πρόγραμμα (όπως ονοματεπώνυμα, αρ κινητών τηλεφώνων κλπ) πως βρέθηκαν στα χέρια επιτήδειων, αφού τόσο αναλυτικά βρίσκονται μόνο σε καρτέλες του ΟΑΕΔ, υπάρχουν μήπως και κεί συνεργάτες του κυκλώματος; Τέλος, από πού αντλούσαν τόσο άνεση και ασυδοσία κινήσεων, οι ιδιοκτήτες των πέντε αυτών ιδιωτικών ΚΕΚ, που εμπλέκονται στην υπόθεση, μήπως, είχαν εξασφαλισμένη και κάποια πολιτική προστασία, από κάποιους βουλευτές με «πρόσβαση» στην τρικομματική κυβέρνηση; 
- Σε ποια ΚΕΚ εστιάζει την προσοχή της η Δικαιοσύνη Χιλιάδες οι «αιχμάλωτοι» άνεργοι νέοι από την ασυδοσία των ιδιωτικών ΚΕΚ… Καταιγίδα νέων αποκαλύψεων αναμένεται να δουν το φώς της δημοσιότητας μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, στη διερεύνηση της απάτης των 39 εκ ευρώ από επιδοτήσεις ανέργων νέων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να αποστέλλονται οι πρώτες κλήσεις σε ιδιοκτήτες Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και στελέχη του υπ Εργασίας, που εμπλέκονται στην υπόθεση! Σημείο αφετηρίας των δικαστικών ερευνών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είναι η διερεύνηση των λόγων που επέβαλαν την άτυπη «συμμαχία» 9 γνωστών ιδιωτικών ΚΕΚ με δίκτυο παραρτημάτων σε όλη την Ελλάδα και οι ημερίδες, κατά της ανεργίας, που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου προσκλήθηκαν με μηνύματα sms10.000 άνεργοι επιδοτούμενοι νέοι από 18 έως 29 χρόνων, από ιστότοπο στον οποίο, όπως αποκάλυψε η «Ε», είχαν περιέλθει προσωπικά στοιχεία και απόρρητοι τραπεζικοί κωδικοί ΙΒΑΝ χιλιάδων ανύποπτων νέων, μέσω υποκλοπής… 
Στην ίδια δικαστική έρευνα, ωστόσο, αξίζει να περιληφθεί μια καινούργια όσο και άγνωστη πτυχή, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνει την βουλιμία κάποιων ΚΕΚ να υφαρπάξουν ακόμα και τις ιδιωτικές επιδοτήσεις του ίδιου προγράμματος, με αθέμιτο και παράνομο τρόπο. Έκρυβαν κωδικούς αιτήσεων! Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αμέτρητα περιστατικά με θύματα νέους, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των επιδοτήσεων τους να στερούνται την εκπαίδευση τους στο χώρο του τουρισμού και να επιτείνουν την ανεργία τους, γιατί διάφορα ιδιωτικά ΚΕΚ σε όλη την Ελλάδα, τους έχουν «αιχμαλωτίσει» με απίστευτους τρόπους! Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η πρώτη επαφή των άνεργων νέων με τα ιδιωτικά ΚΕΚ είχε γίνει όταν δημοσιοποιήθηκε, από τη αρμόδια γ.γ. Κοινοτικών Πόρων του υπ Εργασίας, το επιδοτούμενο πρόγραμμα Voucher και οι όροι συμμετοχής τους. Όσοι διέθεταν αυτές τις προυποθέσεις, έσπευσαν στα κατά τόπους Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους, αγνοώντας, όμως, ότι τα ΚΕΚ όφειλαν να τους δώσουν, ταυτόχρονα, και τους Κωδικούς Υποβολής Αιτήσεων (ΚΑΥΑΣ). Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι, συνολικά, οι συμμετέχοντες Πανελλαδικά στο εν λόγω πρόγραμμα ήταν 55.000 άτομα και οι ωφελημένοι επιδοτούμενοι άνεργοι νέοι, ηλικίας έως 29 ετών, τελικά, ήταν 10.000 άτομα! Αντί αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, πάρα πολλά ΚΕΚ από περιοχές όπως: η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, ο Πειραιάς, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες ο Πύργος κ.α κράτησαν παράνομα στην κατοχή τους αυτούς τους χρυσούς κωδικούς-ΚΑΥΑΣ. Όταν ήρθε η ώρα των αποτελεσμάτων ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών ΚΕΚ έχοντας παράνομα στη διάθεση του τον ΚΑΥΑΣ γνώριζε, ήδη, τα πλήρη στοιχεία των επιδοτούμενων άνεργων νέων, σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν καν πρόσβαση, ελλείψει του κωδικού-ΚΑΥΑΣ…
 Έτσι, άρχισε ένα καινούργιο μαρτύριο για τους επιτυχόντες 10.000 νέους, που δεν μπορούσαν να κάνουν ελεύθερα την επιλογή του ΚΕΚ που τους εξυπηρετεί και να βρίσκονται σε κατάσταση «αιχμαλωσίας», δίχως περιθώρια επιλογής! Έχει λάβει, μάλιστα, τέτοιες διαστάσεις το φαινόμενο της «αιχμαλωσίας» ώστε υποχρέωσαν ακόμα και την γ.γ. Κοινοτικών Πόρων, να εκδώσει στις 29/05/2013 ανακοίνωση που μιλούσε, ωστόσο, με…ευγενικό τρόπο στους παραβάτες! Σε αυτήν γίνονταν λόγος «για επανειλημμένα φαινόμενα επιθετικής προσέλκυσης ανέργων από παρόχους κατάρτισης (σ.σ. δηλαδή τα ΚΕΚ) για αυτό το υπ Εργασίας υπογραμμίζει το προβλεπόμενο δικαίωμα των ωφελουμένων-δικαιούχων της επιταγής κατάρτισης να επιλέγουν ελεύθερα τον πάροχο κατάρτισης τους, από το Μητρώο Παρόχων, με γνώμονα τα προσφερόμενα προγράμματα κλπ» Τι αποτέλεσμα είχε αυτή η παρέμβαση; Καμία απολύτως, καθώς ακόμα και σήμερα, χιλιάδες άνεργοι νέοι βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς «αιχμαλωσίας» και τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΚΕΚ να απολαμβάνουν ανενόχλητοι χιλιάδες ευρώ αυτών των επιδοτήσεων… Ποια ΚΕΚ ερευνά η Δικαιοσύνη. 
 Λαμβάνοντας υπόψη ότι, το πρώτο μέλημα της Δικαιοσύνης είναι να διερευνηθεί η άτυπη «συμμαχία» των 9 ιδιωτικών ΚΕΚ αξίζει να δούμε αναλυτικά, σήμερα, ποιοι ακριβώς συμμετείχαν στη πολυσυζητημένη ημερίδα του ξενοδοχείου Κάραβελ. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρονται στην αφίσα των διοργανωτών της ίδιας ημερίδας, τα ιδιωτικά ΚΕΚ και οι εκπρόσωποι τους, ήταν τα εξής: 
ΚΕΚ Άποψη/ Ζαφειρόπουλος Χαράλαμπος 
ΚΕΚ ΑΚΜΗ/ Ροδόπουλος Ντίνος 
ΚΕΚ Δήμητρα/ Πιτσούλης Νικόλαος 
ERGONKEK/ Δεφίγκου Μαργαρίτα 
ΚΕΚ Consul/ Λεβέντης Κωνσταντίνος 
ΚΕΚ Τεχνική Εκπαιδευτική/ Κ. Αλεξίου 
ΚΕΚ Ιάσων/ Τζούρος Δημήτριος 
ΚΕΚ Τεχνόπολις Εκπαιδευτική/ Παπαθανασίου Διονύσιος 
ΚΕΚ E-Learn/ Γαλουτσίδης Μιχαήλ 

 Ποιοι από τους παραπάνω είχαν «αρχηγική συμπεριφορά» είναι δύσκολο να πεί κάποιος με βεβαιότητα, ωστόσο, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι υπάρχει «πυρήνας» ισχυρών και περιφερειακά συνεργαζόμενα ΚΕΚ, για άλλοθι… 
 Μεταξύ των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που συμμετείχαν στη ημερίδα όπως σημειώσαμε, προ ημερών, και αναφέρονταν στην αφίσα των διοργανωτών, ήταν και το ιδιωτικό «ΚΕΚ Τεχνόπολις Εκπαιδευτική Α.Ε.» Μετά το δημοσίευμα, επικοινώνησε μαζί μας ο Αθανάσιος Παπαθανασίου, Προέδρος και Διευθύνων Συμβούλου του «ΚΕΚ Τεχνόπολις Εκπαιδευτική Α.Ε.» διαφωτίζοντας αρκετά σημεία αυτής της συνεργασίας : «Λάβαμε πρόταση και συζητήσαμε τη συμμετοχή μας έναντι κάποιου χρηματικού ποσού, αν θυμάμαι καλά 2.500 ευρώ, σ ένα ευρύ πρόγραμμα παρουσίας, διαφημιστικής προβολής και άλλων προνομίων σε αυτές τις ειδικές ημερίδες, με αφορμή το πρόγραμμα Voucher για τον τουρισμό. Οι συζητήσεις έγιναν πριν από την συνάντηση του Κάραβελ με τον Νικόλαο Πιτσούλη, στον οποίο καταβάλαμε τα 2.500 ευρώ της συμμετοχής μας για την ημερίδα, την διαφημιστική προβολή και για την πρόσβαση μας (σ.σ. υπογράμμιση δική μας) στον ιστότοπο Voucher.gr, όπου υπάρχουν τα 10.000 ονόματα των επιτυχόντων του προγράμματος.» Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι, το ΚΕΚ Τεχνόπολις είναι μακριά και άσχετο από τον «πυρήνα» των ιδιωτικών ΚΕΚ που ελέγχουν και καθορίζουν τους ρόλους και τους κανόνες της αγοράς των επιδοτούμενων προγραμμάτων… Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτά, ίσως, το μάθουμε από την έρευνα της Δικαιοσύνης, που μόλις άρχισε και η «Ε» θα είναι κοντά κάθε εξέλιξη της. 
ΤΟΥ: Γιώργου Πεχλιβανίδη Εφημερίδα ηΕλλάδα αύριο

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Προβόπουλος: Σε τροχιά εξισορρόπησης η ελληνική οικονομία


Αναλυτικά οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανάκαμψη που προβλέπεται για το 2014.
Τους τελευταίους μήνες ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης, υποστήριξε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και επανέλαβε πως η ανάκαμψη θα έρθει το 2014, αν παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας  στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ενδεικτικά πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ έχει απομακρυνθεί, αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, τα δίδυμα ελλείμματα - το δημοσιονομικό και το εξωτερικό - έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ η πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης εκτιμάται ως ικανοποιητική και η εισροή κεφαλαίων που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Υπογράμμισε, επίσης, πως το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό στην κρίση και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης. «Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
«Η πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε τελικώς χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων. Το εύρος ωστόσο και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερo ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών», ανέφερε.
Αν επισπευσθεί τώρα η πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, μπορεί βάσιμα να προβλεφθεί ότι σύντομα τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά και στην πραγματική οικονομία, υποστήριξε ο κ Προβόπουλος. Προϋπόθεση για την ανάκαμψη, πρόσθεσε, είναι η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, χωρίς χαλάρωση και αποκλίσεις.
Προειδοποίησε, πάντως, πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς, όπως είπε, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν θα μπορούσαν να θέσουν υπό αίρεση την παγίωση της σταθεροποίησης και την πρόβλεψη για ανάκαμψη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς, η λειτουργία του κράτους παραμένει αδύναμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να μετριάσουν την ένταση της ύφεσης.
Παρατήρησε, επίσης, πως η μεγάλη σε διάρκεια και ένταση ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των - βιώσιμων κατά βάση - επιχειρήσεων που αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους.
 news247

ileiapost.gr