Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Λιανικό εμπόριο: Ενισχύονται τα private label


σχυρές πιέσεις ακόμη και σε κατηγορίες (όπως παιδικά προϊόντα) όπου αποτελούσαν το τελευταίο οχυρό τους δέχονται τα επώνυμα προϊόντα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην κατηγορία της βρεφικής πάνας, όπου τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label-PL) και ειδικότερα αυτά που διατίθενται μέσω της Lidl έχουν καταφέρει, όπως αναφέρουν στο Euro2day παράγοντες της αγοράς, να κατακτήσουν μερίδιο 31% στο σύνολο της αγοράς!
Η περίπτωση της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντος σίγουρα δεν είναι η μοναδική. Σε αρκετές κατηγορίες τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν καταφέρει να καταστούν market leaders (όπως στα χαρτικά, στις μαρμελάδες, κ.α.).
Σύμφωνα με έρευνα της SymphonyIRI, στα προϊόντα πρωινού, όπως είναι η μαρμελάδα, το μερίδιο των PL έχει αυξηθεί από 18,3% που ήταν το 2007 στο 30,2% το 2011. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο μερίδιο των PL στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών, 8,2% από 1,6%.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι 1 στους 5 καταναλωτές είναι διατεθειμένος να αγοράσει περισσότερα PL στο μέλλον. Εξέλιξη η οποία έχει σημάνει συναγερμό στα επιτελεία των εταιρειών τα οποία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να καλύψουν το χαμένο έδαφος, μέσω έντασης των προσφορών, της μείωσης των τιμών αλλά και της δημιουργίας μιας νέας κατηγορίας low branded προϊόντων, κάτι το οποίο έχει κάνει ήδη η Ελαΐς – Unilever, η Μύλοι Λούλη, η Danone Hellas, κ.α. της Αλεξάνδρας Γκίτση
www.thessalonikipost.gr 

Προβόπουλος: Σε ένα χρόνο ξεκινά η ανάπτυξη


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι το 2014 θα αποτελέσει και απαρχή της ανάπτυξης για την Ελλάδα.
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Προβόλουλος δήλωσε ότι από το 2014 το πλεόνασμα θα βελτιώνεται:καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2013 θα σημειωθεί μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
«Από το 2014 το πλεόνασμα θα βελτιώνεται. Το ίδιο έτος θα αποτελέσει και την απαρχή της ανάκαμψης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Την περίοδο 2009-2012 το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Επίσης, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα από 14% το 2009 μηδενίστηκε το 2012, άρα έχουμε πρόοδο 14 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Υπενθυμίζω ότι το "κυκλικά προσαρμοσμένο" αποτέλεσμα λαμβάνει υπόψη ότι σε περίοδο ύφεσης τα έσοδα του κράτους μειώνονται, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται. Για αυτό και η βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη αντανακλά ακριβέστερα το μέγεθος της προσπάθειας που καταβλήθηκε».
Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολούθησε η Ελλάδα.
«Εκτός αν επιλέξουμε μια καταστροφική δήθεν λύση που θα διαλύσει την οικονομία και την κοινωνία για πολλά χρόνια. Θέλω να υπενθυμίσω σε όσους ισχυρίζονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός νομισματικής ένωσης, ότι στο παρελθόν οι υποτιμήσεις της δραχμής δεν είχαν θετικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη.
Την δεκαετία του '80 ιδιαίτερα, παρά τις υποτιμήσεις και την διολίσθηση της δραχμής, το ΑΕΠ τελικά παρέμεινε στάσιμο. Όλα αυτά επειδή δεν πραγματοποιήθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα έκαναν την οικονομία πιο ανταγωνιστική».
Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως η αναποφασιστικότητα βλάπτει, καθώς συντηρεί την αβεβαιότητα: «Η αναποφασιστικότητα, σε όποιο επίπεδο κι αν εκδηλώνεται, βλάπτει, γιατί συντηρεί την αβεβαιότητα. Ελπίζω ότι η απόφαση του αυριανού Eurogroup θα αλλάξει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες».
www.aitoloakarnaniapost.gr